top of page
Rólunk

Bábszínház Miskolc Szívében

A Miskolci Csodamalom Bábszínház Borsod-Abaúj-Zemplén Megye egyetlen hivatásos bábszínházaként működik Miskolc belvárosában immáron 30 esztendeje.

2021. júliusa óta Temesvári Éva vezeti a Miskolci Csodamalom Bábszínházat. Az új vezető célja, hogy az intézmény és a társulat kiemelkedő szerepet vállaljon Miskolc város kulturális életében, szakmai sikerek szülessenek és a bábszínház egy minden napra programot és kikapcsolódást kínáló gyermekintézmény legyen.

2011-től Szabó Attila lett az intézmény vezetője, aki saját elképzeléseit, saját művészi hitvallását ültette át a gyakorlatba. Irányítása alatt a bábszínház továbbra is szem előtt tartva az előző vezetők irányvonalát, a sikeres évadok kialakítását és a közönség megtartását tűzte ki céljául.

2008. augusztus 01-től Tulipán Gábor vezette a társulatot, aki a sikeres programok megtartása mellett új lehetőségeket kutatott s a jó kapcsolatra törekedett  a város kulturális, művészeti intézményeivel, csoportjaival.

1998-ban M. Németh Erzsébet lett a társulat igazgatója, akinek irányításával bővült az intézmény profilja: 1999-ben kezdődött értelmi fogyatékos fiatalok számára a “Gyógyít a báb” terápia. Évad közben bábos játszóházban szerveznek kreatív kézműves foglalkozásokat, nyáron pedig bábos napköziben a gyerek közösen írt meséjüket mutatják be. A színház Mini Galériája bemutatkozási lehetőséget kínál gyerekek, pedagógusok, képzőművészek és kézművesek számára.

Kezdetekben a budapesti Állami Bábszínház legjobb hagyományait kívánta folytatni az együttes – ezt tükrözte az előadások stílusa mellett a repertoár is: elsősorban a kisebbek számára adtak elő klasszikus bábdarabokat, főleg Bródy Vera bábjaival.

Az elmúlt években egyre inkább a műfaji és technikai sokszínűség jellemzi a társulat szakmai munkáját. A klasszikus meseirodalom darabjai mellett műsorára tűzött a társulat többek között roma eredetmondákat feldolgozó játékot, s egyedülálló az európai vásári bábjátékokat (Vitéz László – Kasperl és Guignol történeteit) bemutató sorozat illetve a csehszlovák rajzfilmek nálunk is népszerű meséit ( Moha és Páfrány – Rumcájsz ) feldolgozó előadás láncolat.

A köztudatban legismertebb zsák vagy kesztyűsbáb mellett számos más technikai megoldást is alkalmaz az együttes: az ún. wayang báboktól a marionetten át a tárgyjátékig.

Az együttes néhány év alatt kinőtte az amatőr kereteket és játszóhelyét. A Városi Művelődési Központ amatőr csoportjaként 1988-ban kapta meg a társulat az Országos Filharmónia által kiadott csoportos működési engedélyt, majd a 1992-től hivatásos színházként működhettek tovább, s a Kossuth Lajos utca 11. szám alatt, a korábbi Kamaraszínház épületében kaptak helyet, ahol már saját műhelyt is kialakíthattak.

1994-től szerepelnek a repertoárban zenés bábprodukciók is: a felnőttek számára bemutatott bábpantomim – Muszorgszkij Egy kiállítás képei mellett műfajilag is különleges családi előadásokat is játszik a társulat: Mozart-dallamokra született a Sok kis éji zene című játék, folkzenére az Álom, álom kitalálom… című előadás, Kodály Zoltán daljátékán alapul a Háry János.

A társulat rendszeresen részt vesz fesztiválokon is: fellépett az együttes többek között a pécsi Bóbita felnőtt fesztiválon, az UNIMA budapesti világtalálkozóján, budapesti Mesterségek ünnepén, a diósgyőri Kaláka Folkfesztiválon, valamint a 2006-os, 2007-es ungvári Interlyalka Nemzetközi Bábfesztiválon, ahol a fesztivál közönségdíját nyerte el a társulat. 2008. szeptember 28-án Miskolc város sikerrel mutatkozott be a Művészetek Palotája Hetedhét ország sorozatában A négy kópé meséi című darabbal, mely a reneszánsz év jegyében jött létre.

bottom of page